Verhalen over de vaderlandse geschiedenis terug in de klas!

12 maart 2010 at 11:00 am 3 reacties

Als ik mijn dochters geschiedenis overhoor dan bekruipt mij het gevoel dat het vak geschiedenis in de lesmethoden alleen nog maar gaat over de grotere politieke en sociaal-economische bewegingen. Niks mis mee, maar wel saai. En geschiedenis is een vertel-vak. Waar zijn de verhalen over Kenau, Floris V, Jan van Schaffelaar en de Kruitramp van Leiden gebleven?

Het is een misvatting dat die verhalen “ouderwets” zijn en “onbelangrijk voor het grotere geheel”. Mits goed verteld kunnen deze verhalen de geest van de periode waarin zij spelen juist heel goed oproepen. Denk eens aan Leidens Ontzet. Hoe was het mogelijk Leiden via het water te ontzetten? Wat betekende het doorsteken van de dijken bij Rotterdam voor het land tussen Rotterdam en Leiden? Wat betekende de landscheiding tussen Hoogheemraadschap Delfland en Rijnland hierin? En wat als jij toevallig boer was en woonde tussen Delft en Den Haag? Was jij dan blijer met de geuzen dan met de Spanjaarden?

De vaderlandse geschiedenis stikt van deze verhalen, en ze horen tot ons historisch en cultureel erfgoed. Met de zoveelste hervorming van het onderwijs zullen deze verhalen, vrees ik, niet vanzelf meer terugkomen. Hopelijk geeft de Canon van Nederland hier een duwtje in de goede richting.

Gelukkig zijn er nog gepassioneerde vertellers onder de leraren. Zij dragen het vak en inspireren de leerlingen. Mijn hoop is gevestigd op hen.

Advertenties

Entry filed under: digitaal schoolbord, geschiedenis, onderwijs. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , .

De kerktoren van Barneveld

3 reacties Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Stamboeck

Alexander Luns

Stamboeck’s Blogs


%d bloggers liken dit: