De kerktoren van Barneveld

9 april 2010 at 11:12 am 1 reactie

Afgelopen week moest ik kris kras door midden Nederland rijden en ik zag de afslag Barneveld. Ik wilde nog wat foto’s maken voor Stamboeck Storyboard dus eventjes een omweg via Barneveld. En zoals bij elk klein stadje zie je de toren van verre liggen, je hebt dan eigenlijk geen borden meer nodig om er makkelijk te komen.

Gewoon een kerktoren. Op gewoon een pleintje. Tegenwoordig heb je dan een parkeerplaats, een Rabobank en een winkelketen om je heen. Eigenlijks niks bijzonders.

Maar dan het verhaal van Jan van Schaffelaar. Hij sprong uit die toren omdat hij op die manier het leven van zijn manschappen kon redden. Onderaan stonden de Hoekse tegenstanders die hem zagen vallen en ervoor zorgden dat hij het in ieder geval niet zou overleven. En daar stond ik met mijn fototoestel. En dan is die kerktoren met zijn galmgaten ineens erg hoog. En dan is die plaats ineens geen duizend-in-een-dozijn winkelpleintje meer.

Voor iedereen die dat verhaal kent is zo’n pleintje een bijzondere plaats. Een plek waar de Hoeken en Kabeljauwen elkaar troffen en een klein gevecht in een veel groter geheel uitvochten. Maar met dat verhaal wordt dat groter geheel tastbaar, inleefbaar. Iedereen zou dat verhaal moeten kennen. Hup met de canon, en hup met deze verhalen in de klas!

Advertenties

Entry filed under: Uncategorized.

Verhalen over de vaderlandse geschiedenis terug in de klas! De kracht van het verhaal

1 reactie Add your own

  • 1. Henk 't Jong  |  1 juli 2010 om 8:40 am

    Ik weet niet of je de Stichtse Oorlog in het kader van partijtwisten moet zien. En zeker niet in die van de H&K. Zoals Antheun Janse in zijn boekje over de Sprong van Jan van Schaffelaar schrijft, is het waarschijnlijker dat kroniekenschrijvers van buiten het Sticht die namen eraan gaven om het voor buitenstaanders begrijpelijk te maken. Het was veel meer de gelegenheid die werd aangegrepen toen Karel de Stoute sneuvelde om de Bourgondiërs, en later de Habsburgers, eruit te werken. Dat daar bekende lieden uit het H&K conflict van beide kanten betrokken bij waren, doet daar niets aan af.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Stamboeck

Alexander Luns

Stamboeck’s Blogs


%d bloggers liken dit: