De kracht van het verhaal

21 mei 2010 at 10:19 am Plaats een reactie

Op 22 april was ik uitgenodigd door Karel Baracs, alias De Verhalenman, om een verhaal van hem te horen samen met 50 kinderen van basisscholen uit de Transvaalwijk van Amsterdam. Met de TomTom reed ik er naartoe en het bleek plaats te vinden in een buurthuis midden in de wijk.

Extra spannend, die wijk, want het betrof louter “nieuwe Nederlanders”. Ik had in een discussie op LinkedIn de degens gekruist met een student die aangaf dat allochtone jongeren niets hebben met onze vaderlandse geschiedenis. Ik was wel benieuwd wat hier van zou blijken. Karel had gekozen voor het verhaal “Waarom lijn 8 niet meer rijdt” over de jodenvervolging in Amsterdam en de rol van het verzet.

Ik zat daar als leerling maar ook als observant. Al mijn beweringen over verhalen in de klas werden hier toch aardig op de proef gesteld, en ik keek dus met name naar de reacties van de kinderen. Dat was in de loop van het verhaal steeds moeilijker omdat Karel in staat is alle aandacht vast te houden. Twee uur lang.

Twee uur lang waren vijftig basisschoolkinderen muisstil, muisstil aan het luisteren en kijken naar Karel. Kinderen van het soort die zogenaamd niks hebben met de vaderlandse geschiedenis. Hier was een absolute pro aan het werk, en dat kan niet elke leerkracht hem zomaar nadoen. Maar toch.

Het verhaal was door Karel zelf geschreven en bevat echte gebeurtenissen, locaties en personen. En hij speelt het verhaal met behulp van verschillende attributen. Een one-man show van twee uur. Ik dacht: “die man moet doodop zijn”, en achteraf beaamde hij dat ook wel. Karel eindigde zijn verhaal met te zeggen dat het geen verzonnen verhaal was, maar dat de hoofdpersonen zijn eigen vader en moeder zijn. Daar word je stil van, ook al waren we dat al twee uur geweest.

Geschiedenis is een vertel-vak. Karel maakt dat duidelijk als geen ander. En ik weet zeker dat die 50 kindertjes dit verhaal NOOIT meer zullen vergeten.

Advertenties

Entry filed under: Uncategorized.

De kerktoren van Barneveld Het paard van Herderik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Stamboeck

Alexander Luns

Stamboeck’s Blogs


%d bloggers liken dit: