De verhalen achter het landschap

22 juli 2010 at 9:08 am 1 reactie

Eergisteren ben ik met Jan Kloekke op stap gegaan om proefopnamen te maken voor filmpjes in Stamboeck Storyboard. Plaats van handeling: Den Bosch. Het filmpje gaat over de verovering van Den Bosch door Frederik Hendrik in 1629, en we hebben 5 locaties bezocht.

Het verhaal vertelt dat Frederik Hendrik in drie weken tijd een ruim 40 km lange dijk heeft laten aanleggen rondom Den Bosch, met de bedoeling Den Bosch te isoleren van de buitenwereld. Maar het diende nog een doel: het droogleggen van het moeras. Door het moeras was Den Bosch onoverwinnelijk, en heette daarom ook de Moerasdraak.

Het was een dag van verrassingen. Deze dijk was namelijk op de meest onverwachte plekken nog zichtbaar in het landschap. Het meeste verrassende vond ik een stukje oude Heinisdijk in een weiland tegenover het kantoor van Arcadis. Midden in het weiland lag een rug van zo’n 70 meter lang, alsof er een walvis begraven lag waarvan de rug net boven het maaiveld uit stak. Nietsvermoedende medewerkers van Arcadis, die in de middagpauze een luchtje scheppen, lopen er dagelijks langs en vragen zich hooguit af waarom dat weiland niet langzamerhand geëgaliseerd is. Maar hier ligt een restant van een staaltje 17e engineering dat zijn weerga in de wereld niet kende.

Den Bosch werd met een dijk omringd, buiten de dijk werden de riviertjes, die het moeras voedden, omgeleid in grachten, en met 23 rosmolens werd het moeras droog gepompt. Een militaire inpoldering, met Jan Adriaanszoon Leeghwater als een van de veldheren. Einde Moerasdraak.

Een prachtig verhaal, dat helemaal gaat leven als je die paar plekjes bezoekt die eraan herinneren zoals de Heinisdijk. Jan en ik hebben genoten van het verhaal, ondanks de 32 graden Celcius. Het is bovendien een prachtige excursie voor scholen. Dan komt het verhaal geheel tot leven, en vergeet de leerling het nooit meer.

Advertenties

Entry filed under: digibord, digitaal schoolbord, geschiedenis, onderwijs. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Tankstation Zoutmijn

1 reactie Add your own

  • 1. Caspar Visser 't Hooft  |  16 september 2010 om 6:02 pm

    Landschap en geschiedenis. Ken je ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet – drie zwerftochten door ons land’ van Werumeus Buning? Doet jouw verhaal aan denken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Stamboeck

Alexander Luns

Stamboeck’s Blogs


%d bloggers liken dit: