Anti-helden

5 september 2011 at 10:25 am 2 reacties

Tussen alle mooie verhalen uit onze geschiedenis vinden we ook anti-helden, die desondanks alom vereerd worden. Genoeg in ieder geval voor meerdere standbeelden. Zo liep ik in Breda aan tegen een mooi voorbeeld. En nog wel een uit een van onze allermooiste verhalen: het Turfschip van Breda.

Het Turfschip van Breda is een absolute succes-story en heeft de glamour van het Paard van Troje. En dat succes blijft natuurlijk hangen in onze herinnering. Maar de voorbereiding liep niet helemaal vlekkeloos. En daar komt onze anti-held om de hoek.

Standbeeld van Adriaen van Bergen in Leur

Het idee om soldaten in een turfschip te verbergen is afkomstig van Adriaen van Bergen uit Leur. Hij was turfschipper en moest regelmatig turf brengen naar het Kasteel van Polanen waar de Spanjaarden hun plaatselijk hoofdkwartier hadden ingericht. Het kasteel was goed beveiligd, het was dus niet eenvoudig daar zomaar naar binnen te komen met een legertje soldaten. Het idee van Van Bergen sprak de jonge Maurits wel aan en het snode plan werd voorbereid.

Op 25 februari 1590 stond het legertje klaar om onder het turf verborgen naar het kasteel vervoerd te worden. Het wachten was op Adriaen van Bergen. Hij kwam te laat, had zich “verslapen”. De hele operatie moest een dag worden opgeschoven. De volgende dag echter durfde Adriaen niet meer. Twee neven van hem namen het over en Adriaen bleef thuis. De bedenker van het plan werd het kennelijk te heet onder de voeten.

“The rest is history”. Na een barre tocht onder het turf heeft het legertje van Maurits de Spanjaarden totaal verrast en Breda ingenomen. Een prachtig resultaat voor zo’n risicovolle onderneming.

Adriaen van Bergen heeft een standbeeld in Breda én een in zijn woonplaats Leur. Gelukkig is de geschiedenis mild voor deze fantasievolle, Homerische bedenker van het plan. Zonder hem was het Turfschip van Breda geen mooi verhaal geworden, maar het resultaat is ook zonder hem bereikt.

Stamboeck: De verhalen terug in de klas! www.stamboeck.nl
Volg Stamboeck op Facebook
Volg Stamboeck op Twitter

Advertenties

Entry filed under: digibord, digitaal schoolbord, geschiedenis, onderwijs. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Van het bos en het knekelhuis Vertellen is boeien, en boeien is leren.

2 reacties Add your own

 • 1. Henk 't Jong  |  6 september 2011 om 6:28 pm

  Sorry, Alexander, maar ik snap in het geheel niet wat je hiermee aan wilt. En ook niet waarom die man een standbeeld heeft gekregen, trouwens. En hoe bedoel je dat het turfschip van Breda zonder hem geen mooi verhaal geweest zijn? En ik begrijp ook niet waarom dit feit wel bekend is geworden maar het rijsschip van Dordrecht uit 1481 niet. Maar ik schijn een heleboel dingen niet te begrijpen. Waarom zijn antihelden beter dan helden. Of is het omgekeerd?
  Verwarde Henk.

  Beantwoorden
  • 2. stamboeck  |  6 september 2011 om 7:58 pm

   Beste Henk,
   Ik vind het juist grappig dat deze man twee standbeelden heeft terwijl hij het op het cruciale moment van zijn eigen plannetje liet afweten. Maar waarom Het Turfschip bekendheid heeft en het Rijsschip niet is een van die vele raadsels. Waarom is de actie van De Ruyter bij Chatham bekend en dezelfde actie van de Hollanders tegen de Hamburgse vloot uit 1441 niet? Betere PR? Ik denk dat daar een mooie taak voor ons ligt!
   Groet
   Alexander

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Stamboeck

Alexander Luns

Stamboeck’s Blogs


%d bloggers liken dit: